Katolikus kántorképző tanfolyamok az országban

Debrecen-Nyíregyháza kántorképző tanfolyamSajtóiroda - 
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szervezésében kántorképző tanfolyam indul 2015. szeptember 5-től. A négy éves időtartamú képzés minden hónap első és harmadik szombatján 8.00-14.00-ig tart majd a debreceni Szent Anna-székesegyház 7 sz. hittantermében. A következő kurzus 4 év múlva, tehát 2019-ben indul ismét.

Jelentkezési feltételek: A jelentkezőknek előképzés nem szükséges. Meghallgatás a képzés első alkalmán (2015. szeptember 5.) lesz, ahol egy szabadon választott gregorián vagy népének tételt kell elénekelni, vagy hangszeren előadni. A hangszeres előadás nem kötelező. A képzést eredményesen befejező hallgatók kántori oklevelet kapnak, amely kántori alapképzésnek számít. A képzés díja: 25 000 Ft/félévJelentkezés a következő elérhetőségen lehet:
Dobos Mihály, a kántorképző vezető tanára
+36-30/869-1825
e-mail: dobosmisi@hotmail.comGyőri kántorképző tanfolyam 

9021 Győr, Káptalandomb 10.
Tel.: 06-20/565-7225
Vezető: Katona Tibor karnagy (v) 

Néhány gondolat a Győri Kántorképző Tanfolyamról: Győrben a kántorképzés hosszú múltra tekint vissza. Már az ötvenes években, a szerzetesrendek szétszóratása után felmerült az igény, hogy a válaszút elé állított kántortanítók helyére kiképezzenek új egyházzenészeket. Ez az igény hívta életre a kántorképző tanfolyamot Győrött is és országszerte a püspöki székvárosokban. Győrben is - mint általában országosan - magasan képzett, elhivatott zenészek oktattak és oktatnak ma is, hogy másokat ne említsek, Maitz Imre atya, Jáki Teodóz atya. A mai tanári kar méltó utódja a régi "nagyoknak". Az oktatás szombatonként reggel 9 órától délután 4 óráig tart, délelőtt hangszeres, délután csoportos elméleti órákkal. Célunk, hogy felkeltsük az érdeklődést az egyházi zene és annak művelői iránt, illetve bemutatni azt az utat, ahogyan el lehet jutni a szent zene igazi szolgálatához.


Kaposvári Püspökség kántorképzője

A Kaposvári Püspökség kántorképző tanfolyama az iskolai tanévben zajlik.Az elméleti kurzusok szerdánként, 16:00 - tól kezdődnek. A gyakorlati kurzusok egyéni beosztás szerint vannak ütemezve.
Érdeklődni lehet:
Szili Zoltán, (kaposvári egyházmegye zeneigazgatója)
+36-20/927-7576
szilizoltan74@t-online.hu


A Pécsi Egyházmegye kántorképző tanfolyama a nyár folyamán zajlik, 2 hetes időtartammal.
A képzésről bővebben érdeklődni lehet az alábbi linken: https://www.facebook.com/pecs.kantorkepzo/timeline?ref=page_internal


Székesfehérvári Egyházmegyei kántorképző tanfolyam

Cím: 8000 Székesfehérvár, Városház tér 5.
Telefon: (22) 510-694
Fax: (22) 510-699
Igazgató: Wasztl János székesegyházi karnagy, egyházmegyei zeneigazgató
https://www.szfvar.katolikus.hu/intezmenyek/egyhazmegyei-kantorkepzo-tanfolyam


A Veszprémi Főegyházmegyei Kántorképző Tanfolyam felvételt hirdet a kántori hivatás iránt érdeklődő hívek számára. A tanfolyam négy éves. Intenzív nyári kéthetes kurzussal kezdődik, melyet majd 2021. szeptembertől, 2022. júniusig havi konzultációs foglalkozások keretében tart (szombatonként). Tanárok: Kapitány Dénes, Rostetterné Nagy Rita, Rostetter Szilveszter, Cséry Gergő, Horváthné Dr. Csomó Orsolya


Egyházzenei képzés 9.-13. osztályos tanulóknak, valamint érettségi utáni OKJ-s hallgatóknak.2015-ben indulhatott el az egyházzenei szakképzés a Ward Mária Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban. A képzés alatt szakosodnak a diákok karvezetés és orgonista szakirányba. Megismerkednek a zenetörténet egyik legcsodálatosabb ezer évével, a gregorián történetével, valamint a polifón egyházzenével az általános zenetörténeti ismeretek mellett. A rendszeres liturgiai szolgálat hozzájárul ahhoz, hogy a képzés valóban élő és gyakorlati legyen. A szakon tanító kollégák zeneakadémia-egyházzenét végzett fiatal felnőttek, akikkel a diákok rendszeresen együtt énekelnek/szolgálnak. Kapcsolatot alakítunk ki más, hasonló képzésben résztvevőkkel, a rendszeres közös programok, táborok, liturgiai alkalmak elmélyítik a megszerzett tudást. Fontos szempont, hogy mindezek mellett egy színvonalas gimnáziumban tanulnak a hallgatók, és ha mégsem a zene mellett döntenek egyetem választásnál, ugyanolyan esélyekkel indulnak az egyetemi felvételiken, mint az iskola bármelyik más gimnazista tanulója.

Amennyiben részletesebben érdekel ez a képzés, látogass el a https://wardmaria.hu/felvetelizoknek 

oldalra, ahol minden információt megtalálsz a nyíltnapokról, felvételi követelményekről.

Személyesen is szívesen segítünk:
Némethné Dankó Borbála (tanszakvezető): danko.borbala@wardmaria.hu ,
vagy a 0630/454-7033-as telefonszámon.


Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet - 1068 Budapest, Városligeti fasor 42. - Kapcsolat